GALERIA H’ART
Strada Mihai Eminescu 105 -107, Bucureşti



ION BÎRLĂDEANU

“Realpolitik”
curator Dan Popescu





Există un mit fascinant al omului aflat la marginea lumii care duce o existenţă psihopompă dincolo de convenţii sau conforturi burgheze. Fiecare societate are nevoie de aceşti oameni care trăiesc atât inăuntrul unei societăţi, cît şi în afara ei (...)
Ion Bîrlădeanu a avut o existenţă de acest tip. Este născut în 1946 şi de mai bine de treizeci de ani a evitat să devină un „cetăţean onorabil”. Pe vremea comunismului a schimbat toate muncile posibile. La douăzeci de ani pleacă din satul său natal (Zapodeni, judetul Vaslui) şi începe să muncească la stuf în Tulcea sau docher în Constanţa. În Bucureşti este pe rînd gropar, tăietor la gater, paznic sau muncitor necalificat la Casa Poporului. Dupa 1989 trăieşte din resurse marginale ocupîndu-se ca un free lancer de selectarea gunoiului într-o curte de bloc de pe strada Moşilor şi face mici servicii locatarilor. Nu îşi întemeiază o familie şi nu se mai angajează.

În toţi aceşti ani, Ion Bîrlădeanu îşi întreţine însă un proiect artistic pe care îl arată „doar cîtorva oameni deştepti”. El a făcut ceea ce orice artist ar trebui să facă fie literal, fie metaforic: a parcurs drumul riscant în acel no man’s land unde fiecare societate îşi leapădă măştile. Groapa de gunoi este unul dintre aceste locuri. Aproape toată informaţia culturală a unei culturi ajunge să fie aruncată la gunoi. E un loc bun pentru un autodidact şi pentru oricare căutător. Prin existenţa lui, Ion Birlădeanu a selectat timp de mai bine de treizeci de ani imagini din reviste şi a realizat o serie de colaje unice (...)

Expoziţia Realpolitik prezintă o serie de colaje politice pe care Ion Bîrlădeanu le-a facut după 1989. Colajele realizate între 1990 şi 1996 constituie o critică cinică la adresa tuturor „vîrfurilor” politicii româneşti care au populat spaţiul public românesc. Ceauşescu are un loc aparte, politica post-decembristă fiind şi ea prezentă prin Iliescu, Constantinescu, Funar, Petre Roman sau Adrian Păunescu.